UNICEF PUNČKE IZ CUNJ

Dobrodelnost je vedno v modi, zato smo se Zoofine oblikovalke odzvale na klic za sodelovanje z Unicefom Slovenija. Avkcija unikatnih punčk iz cunj je bila v Zoofi 5. maja. Domišljija in kreativnost oblikovalk ne poznata meja, zato vsaka punčka nosi značilni odtis ustvarjalke in je sama po sebi brezčasna modna umetnina.

Utrinke z dogodka si lahko ogledate na fotografijah. Če še želite posvojiti punčko iz cunj in prispevati za cepljenje otrok iz držav tretjega sveta, lahko zavijete v Zoofo. Na voljo je še nekaj Punčk iz cunj priznanih slovenskih oblikovalk, ki jih lahko posvojite in s tem omogočite cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim otroškim nalezljivim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus)..

Punčke iz cunj izpod prstov Zoofinih oblikovalk

Punčke iz cunj izpod prstov Zoofinih oblikovalk

UNICEF-ova Punčka iz cunj je več kot igrača, saj simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje cepljenje. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, namreč vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok - trije vsako minuto. S posvojitvijo Punčke iz cunj otroku omogočimo cepljenje. S projektom je UNICEF Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 17.800 otrok. 

INTERVJU Z OBLIKOVALKO - Renata Bedene

Oblikovalec/oblikovalka, znamka: Renata Bedene

Izobrazba: uni.dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil

Kje živiš/ustvarjaš:

Z družino, možem in tremi otroci, živim v Grosupljem, kjer imam tudi delavnico-atelje.

oblikovanje oblačil in polsteni izdelki

Področje oblikovanja.

Moje področje oblikovanja je oblikovanje oblačil in oblikovanje tekstilij za interier (tapiserije,polsteni izdelki-sklede,polstena ambientalna svetila...)

Katere oziroma kakšne tehnike uporabljaš pri svojem oblikovanju?

-Pri polstenju delam v mokri tehniki

-Pri tapiserijah in oblačilih uporabljam tehniko ročnega sitotiska,ročno in strojno (freefoot sistem) vezenje, kolažiranje,barvanje z naravnimi barvili,

unikatna oblačila renata bedene in unikatni sitotisk

Zakaj (zaradi koga) si se odločil/a postati oblikovalec?

..se ne spomnim začetkov,verjetno se je zgodilo že v zibelki...

Kaj je zate najlepša stvar pri tem, da si oblikovalec?

Svobodno sprehajanje med vsemi barvami planeta, natisniti čisto nov vzorec na enobarvno blago, vsakič drugače, odkriti nove kombinacije med tehnikami.

Je tvoje oblikovanje konceptualno zasnovano ali se predaš trenutnemu navdihu?

...zelo po navdihu, sledim le štirim letnim časom...

Odkod črpaš inspiracije?

...iz materiala samega in projekcije spominov iz narave.

Kateri je tvoj najbolj prepoznaven izdelek?

Mogoče v zadnjem času krila in tunike katere se nosijo na obe strani. Kdor sledi mojemu delu v polstenju, pa polstena svetila.

obojestranska unikatna tunika

Kako se tvoje kreacije ločijo od drugih?

Mogoče najbolj po unikatnih slikarsko naravnanih ročnih sitotiskih. 

detajl oblačila - vezenine in polstenje

Kaj bi bil/a, če se ne bi odločil/a za oblikovanje?

Vrtnarka.

Kaj počneš v prostem času?

Kolikor ga še ostane,ga preživim z družino: z otroci grem še enkrat "skozi osnovno šolo", z možem oba rada kuhava,vlagava zelenjavo za ozimnico..

Če je postorjeno vse ali pa nič, uidemo na morje,kjer se prepustimo vetru (in možu), da nas odpelje po Piranskem morju. Knjige odprem ob spočitih večerih...

Kakšne so tvoje želje za v bodoče?

..ostanite z menoj in boste izvedeli...

 

INTERVJU Z OBLIKOVALKO - Neli Štrukelj

Oblikovalec/oblikovalka, znamka:
Neli Štrukelj, NELIZABETA

Izobrazba: OBLIKOVALKA, samostojna kulturna delavka

Kje živiš/ustvarjaš?
Živim v Ljubljani vendar sem zelo pogosto v Sežani, kjer imam delavnico. Glede na to, da izdelujem tako obleke kot torbice in čevlje potrebujem zelo veliko prostora in strojev, Poleg različnih šivalnih strojev mi je pomemben predvsem laserski rezalnik, ki mi omogoča natančno ter raznoliko ustvarjanje različnih vzorcev ter prilagajanje dizajna željam stranke.

Področje oblikovanja:
Po končanem študiju sem ustanovila svojo prvo blagovno znamko i-bag. Najprepoznavnejši izdelek je multifunkcionalna torba Smart, ki sem jo razvila in oblikovala za svojo diplomsko nalogo ter zanjo prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado. Kasneje sem oblikovala še številne druge uporabne in zanimive »street style« izdelke: denarnice, drobižnice, etuije za mobilne telefone in prenosnike ter razne kolekcije torb. V želji, da bi strankam ponudila celostni izgled in še bolje izrazila svoj oblikovalski slog sem se pred tremi leti na tednu mode prvič predstavila z blagovno znamko Nelizabeta. Poleg oblačil sem ustvarila tudi unikatne torbice in čevlje. V začetku lanskega leta pa sem se popolnoma nepričakovano začela zanimati za vertikalne vrtove, saj sem odkrila izredno zanimiv način za ustvarjanje zelenih sten. Od takrat skupaj s fantom ustvarjava žepke iz filca za okrasne rastline, zelišča in dišavnice s katerimi lahko polepšate svoj dom.

Katere oziroma kakšne tehnike uporabljaš pri svojem oblikovanju?
Svoje kolekcije oblikujem na osnovi zgodbe, ki me nato vodi tudi pri izbiri primernih tehnik pri oblikovanju. Zelo pogosto uporabljam lasersko izrezano čipko, ki da izdelkom samosvoj in izviren pečat. V zimski kolekciji sem motive slovenskih narodnih vezenin s sitotiskom natisnila na oblačila. Zelo zanimivi detajli se pojavljajo na čevljih iz zadnje poletne kolekcije. Sama sem oblikovala pete iz pleksi stekla, ki smo jih nato tudi ročno pobrusili in peskali. Na sprednjih delih so detajli iz lasersko rezanega in graviranega ter po obliki ročno oblikovanega pleksi stekla, ki dajo čevljem še bolj unikaten videz.

Zakaj (zaradi koga) si se odločil/a postati oblikovalec?
Odgovora na to vprašanje ne poznam. Moja mama nama je z bratom sicer že od malega sama šivala veliko oblačil, vendar se takrat nad tem še nisem preveč navduševala. Spomnim se, da sem zelo rada risala in med dolgočasnimi urami v srednji šoli skicirala svojo okolico. Odločitev, da želim postati modna oblikovalka je prišla spontano in vse presenetila, saj v svojem okolju v Sežani nisem imela popolnoma nobenega stika z modo in oblikovanjem. Čeprav me še vedno zanima veliko področij, predvsem psihologija, teorija umetnosti in filozofija, pa svoje odločitve nisem nikoli obžalovala, saj še vedno z velikim veseljem opravljam svoje delo.

plašč nelizabeta

Kaj je zate najlepša stvar pri tem, da si oblikovalec?
Ivo Boscarol, vizionar in uspešen podjetnik je v nekem intervjuju rekel: »Sanjam z odprtimi očmi, torej sem realist.« Pri mojem delu mi je najbolj všeč kreativni proces, ko pri kreiranju nove kolekcije »sanjam«, ustvarjam, svoje ideje pa lahko nato materializiram. Čeprav moram kot oblikovalka, v nasprotju z umetniki, pri svojem delu upoštevati veliko »pravil«, pa me omejitve ne ovirajo ampak spodbujajo pri iskanju inovativnih oblikovalskih rešitev.

Je tvoje oblikovanje konceptualno zasnovano ali se predaš trenutnemu navdihu?
Moj pristop je zelo konceptualen. Pred začetkom ustvarjanja najprej naredim raziskavo s katero podrobneje raziščem neko področje ali temo, ki me zanima. Pri nekaterih izdelkih, kot je naprimer multifunkcionalna torba, je bilo raziskovanje usmerjeno predvsem v pridobivanje znanja s področja okolju prijaznega oblikovanja, s pomočjo ankete pa sem od prijateljev in znancev pridobivala namige in ideje o tem kakšna bi bila njihova idealna torba, saj nisem želela oblikovati zgolj še ene »lepe torbe« ampak razviti idealno torbo za raznovrstne potrebe urbanega človeka. Zelo zanimiva je tudi kolekcija torb iz modularnih enot, ki jo razvijam v sklopu svoje magistrske naloge. Torbe so narejene iz manjših koščkov-modulov, ki so med seboj sestavljeni zgolj z zatikanjem, popolnoma brez šivanja. Gre za popolnoma inovativen in še ne uporabljen pristop pri izdelavi torb.

Odkod črpaš inspiracije?
Inspiracija je lahko vse kar vidim okoli sebe. Tisto kar naredi nek predmet, osebo ali zgodbo zanimivo je način kako jo sama vidim oziroma interpretiram. Včasih je tema zelo abstraktna, kot na primer »nadzor«, spet drugič pa črpam iz lastnih izkušenj in interesov. Pri poletni kolekciji za blagovno znamko Nelizabeta sem se zgledovala po modi 20tih let in športu, bogata zakladnica noš iz držav bivše Jugoslavije pa je bila inspiracija za zimsko kolekcijo.

Kateri je tvoj najbolj prepoznaven izdelek?
Mislim, da je to še vedno multifunkcionalna torba. Poleg tega, da jo lahko nosimo na šest različnih načinov in njeno velikost ter uporabnost prilagajamo svojim potrebam ima tudi možnost zamenjave poklopca. Na ta način lahko torbi na enostaven način popolnoma spremenimo videz ter jo prilagodimo svojemu stilu. Mislim pa, da bo kmalu zelo prepoznavna postala tudi kolekcija torb iz modularnih enot. Poleg tega, da gre za popolnoma nov način izdelovanja so zelo zanimive tudi vizualno.

traqnsformabilna torba i-bag unisex
torba i bag- zamenjaj poklopec - spremeni izgled
multifunkcionalna torba i-bag

Kako se tvoje kreacije ločijo od drugih?
Kljub temu, da sem oblikovala zelo veliko število različlnih izdelkov, pa mislim, da se pri mojih kreacijah opazi, da za njimi stoji zgodba oziroma koncept. Želim oblikovati izdelke, ki ne bi bili zgolj lepi ampak dajem veliko poudarka funkcionalnosti. Ustvarjam oblačila, ki ne bodo zastarela naslednjo sezono.

Kaj bi bil/a, če se ne bi odločil/a za oblikovanje?
Vsekakor bi bil to kreativen poklic. Mogoče bi bila plesalka, psihologinja, kustosinja... Kdo ve? 

Kaj počneš v prostem času?
Pri svojem delu tako uživam, da se mi sploh nikoli ne zdi, da potrebujem prosti čas  To pa seveda ni tako všeč ljudem, ki so mi blizu, tako da proste ure običajno namenim fantu, prijateljem, športu in žuranju.